CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

2011. április 9., szombat

Születés hete Sepsiszentgyörgyön, május 2-8.

Úgy gondoltam megosztom veletek a Születés hete címmel futó országos rendezvénysorozat sepsiszentgyörgyi programját, ami május 2 és 8.-a közt lesz. Szerintem nagyon érdekes.

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára.

Megnyító

Születésfa ültetés

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a Születés Hete Fesztivál védnőke

Köszöntés, FER baba-mama-papa klub bemutatása

Árvay Fruzsina és Gal Réka, főszervezők

Édesanyák köszöntése

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Gyűszűvirág régizene együttese virágénekeket ad elő. Az együttes hat éve alakult, azóta több helyen is fellépett egyéni és közös műsorokban, pl. Illyefalván a Mentálhygiénés Konferencia záróünnepségén, a Bikkfalvi Reneszánsz Napokon, Kolozsváron, a Báthory napokon, de külföldön is, Szlovákiában: Királyhelmecen és Farnadon, Magyarországon: Budapesten a Lánchídi hétvégéken többször is, a Művészetek Völgyében Taljándörögdön. Mivel iskolai együttes, állandó megújulásban van, tagjai folyamatosan cserélődnek.

Együttesvezető: Sebestyén Lajos

ELŐADÓ: Antal Árpád András, polgármester, Árvay Fruzsina és Gal Réka, főszervezők, Sebestyén Lajos és együttese
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda parkja
DÁTUM: 2011. május 2. 10:00Hogy elindulhasson a változás párbeszédet kell kezdeni. Ennek egyik első lépése ez a Fesztivál. Ismeretterjesztésre is nagy szükség van, szakmán belül és kívül egyaránt, mert a természetes szemléletet sehol nem tanítják ma Romániában, sem az orvosoknak, sem a szülésznőknek. Bemutatkozik a Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felújult szülészeti osztálya.

A felújított osztály elvekben is felújulni látszik.

Moderátor: Árvay Fruzsina, pszichológus

ELŐADÓ: Dr. Antal Álmos, szülész-nőgyógyász főorvos, Ferencz Mária, neonatológus asszisztens, Popovits Éva nőgyógyász főasszisztens, Kese Jolán, szülész-nőgyógyász asszisztens, András-Nagy Róbert, kórházigazgató, Sepsiszentgyörgy
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 2. 17:00

Világra jönni

Francia dokumentumfilm Gilles de Maistre rendezésében, 2007

A földkerekségen naponta átlagosan 364 501-szer esik meg ez a történet. Vágjunk neki egy kivételes világkörüli utazásnak, hogy felfedezzük a születés különböző univerzumait, amelyek épp olyan egyediek és változatosak, mint mi, emberek. Erre hívja meg ez a film a nézőit, a való életből vett szereplőkkel és a való élet képeivel mutatva be a világra jövetelt. Mongólia vad sztyeppéitől a párizsi felhőkarcolókig, India embertömegektől nyüzsgő utcáitól az inuitok lakta jégmezőkig, az amerikai Új-Mexikótól a Fekete-tengerig, a sivatagi tuareg falvaktól a kínai vagy japán metropoliszok zsúfolt kórházaiig, a Himalája csúcsaitól az amazonasi esőerdőkig. A film az egész bolygót bejárja, hogy ugyanazt a történetet bemutassa más-más térben és kultúrában. Mindannyiunk közös története bontakozik ki: amikor a nő anya, a férfi apa lesz, a gyermek pedig világra jön.

A filmvetítés után Beke Csilla, gyógypedagógus válaszol a kérdésekre.

ELŐADÓ: Best Hollywood
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 3. 10:00


“Megszülettem”

A fesztiválhoz kapcsolódóan rajzkiállítást tartunk általános iskolás gyermekek munkáiból “ Megszülettem” címmel

A rajzokat 2o11.április 28-ig kell eljuttatni a rendezőkhöz, (FER baba-mama-papa klub, minden kedden 1o órától, uszoda I. emelete). Nevezési lapot a helyszinen lehet kitölteni. A kiállítás után a rajzokat a FER alapítvány székhelyéről lehet elvenni. Postai küldemény esetében kérjük mellékeljenek egy válaszborítékot felcímezve és felbélyegezve. Ellenkező esetben csak a székhelyen lehet elvenni a képeket. Postán a következő címre kérjük a küldeményeket: Árvay Fruzsina, Sf. Gheorghe str: Kós Károly nr.9, jud.Covasna Cod postal 52oo55

Határidők:

Beérkezési határidő: 2o11.április 28

Zsűrizés: 2011. május 2

Kiállítás megnyitó: 2o11. máj. 3, kedd, 14 óra, helyszín: Míves Ház

Eredményhirdetés a megnyitón.

Kiállítás: május 3-8

Rajzok visszaszolgáltatása: május 31-ig

A zsűri a legjobb alkotásokat tárgyjutalomban részesíti.

Méltatja Ütő Gusztáv képzőművész

ELŐADÓ: -
HELYSZÍN: Míves Ház
DÁTUM: 2011. május 3. 14:00


Gyermekáldás, bábaság a Kárpát-medencében, Moldvában

Néphagyományunk fontos része a születésre, szülésre, bábaságra, egészségmegőrzésre, gyógyításra vonatkozó tudás. A magyar nyelvterületen ezt édesanyáink, nagymamáink, idős bábáink, füveseink, csontrakóink, kenőink, gyógyítóink őrzik. Ez örökséget gyűjtöm, gyakorolom, kiadványokban újítom, mint szülésznő, természet- és népi gyógyász. Fontos e gyakorlatot megőrizni, mert mindenik ember a saját háromdimenziós rendszerében, természetesen és a belső orvosát segítve gyógyul legkönnyebben. Fontos engedni, hogy gyermekeink akkor jöjjenek a világra, amikor itt az „idejük”, s ezt édesanyjuk vajúdási, szülési ritmusa tiszteletével segíthetjük. Gyermekeink a szülőcsatornában alkalmazkodva, megküzdve a megszületésért tudnak felkészülni az életre. Édesanyáknak erő, beavatás ezen esemény. Hatalmas, működőképes, természetes módszer-tárat találtam még mindig a meddőség, várandós-gondozás, vajúdás, szülés, gyermekágy, csecsemővédelem terén. Becsüljük meg szellemi-lelki-természetes örökségünket!

Bernád Ilona

Az előadást könyvvásár követi.

ELŐADÓ: Bernád Ilona
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 3. 17:00„Szemünk fénye” címmel fotópályázatot hírdetünk

A pályázat célja képekkel illusztrálni életünk legszebb időszakát úgy ahogy szülők gyerekek látják.

A pályázaton kiválasztott képek bemutatásra kerülnek a Születés Hete Fesztivál ideje alatt egy kiállítás keretén belül.

1. A pályázat nyitott mindenki számára, aki a pályázati kiírásban leírt feltételeket elfogadja.

2. A bemutatóra két kategóriában lehet nevezni, ezek a következők:

A. Szülők által gyerekeikről készített képekkel: a magzattól kamaszkorig.

B. Gyerekek által gyerekekről készített képekkel.

Egy pályázó legfeljebb négy művet adhat be.

3. A pályaműveket kizárólag nagyított formában (nyomtatott képeket nem fogadunk el) 20*30 cm -es méretben kérjük beküldeni. A képek hátlapján fel kell tüntetni a pályázó nevét és a kép címét.

4. A fényképeket 2o11.április 28-ig kell eljuttatni a rendezőkhöz, (FER baba-mama-papa klub, minden kedden 1o órától, uszoda I. emelete). Nevezési lapot a helyszinen lehet kitölteni. A kiállítás után a képeket a FER alapítvány székhelyéről lehet elvenni. Postai küldemény esetében kérjük mellékeljenek egy válaszborítékot felcímezve és felbélyegezve. Ellenkező esetben csak a székhelyen lehet elvenni a képeket. Postán a következő címre kérjük a küldeményeket: Árvay Fruzsina, Sf. Gheorghe str:Kós Károly nr.9, jud.Covasna Cod postal 52oo55

5. Határidők:

Beérkezési határidő: 2o11. április 28

Zsűrizés: 2011. május 2

Kiállítás megnyitó: 2o11 máj. 4, szerda, 13 óra, helyszín Bod Péter Megyei Könyvtár

Eredményhirdetés a megnyitón.

Kiállítás: május 4-8

Képek visszaszolgáltatása: május 31-ig

6. A zsűri a legjobb alkotásokat tárgyjutalomban részesíti.

7. A beküldött pályaművek ill. annak részletei a rendezvény aktuális és jövőbeli reklámozásához a szerző feltüntetése mellett az írott és elektronikus médiában bemutathatók.

8. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség őt terheli (a képen szereplő személy hozzájárult a nyilvánosságra hozáshoz). A pályázat kiírói és lebonyolítói személyiségi és szerzői jogi kérdésekben jogi felelősséget nem vállalnak

Méltatja Bakó Zoltán fotóművész, a Camera Club Siculorum fotóklub tagja

ELŐADÓ: -
HELYSZÍN: Bod Péter Megyei könyvtár
DÁTUM: 2011. május 4. 10:00


Szülni vagy nem szülni? Hogyan befolyásolja a szülésélmény a nő életét?

A gyermek születése nem kis feladat a mai nő számára. A szülés előtt, alatt ért hatások hosszú távon nagyon intenzív hatással vannak az anya, a nő testi-lelki-spirituális létére, életére.

Hogyan segítsük az önbizalom megerősödését, hogyan lehet összeegyeztetni a Családot és hivatást az összes többi szereppel, ami ránk, nőkre hárul?

ELŐADÓ: Dézsi Réka, dúla, Magyarországi Dúlák Egyesülete, DONA International
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 4. 11:00


Könyvbemutató

Vandra Attila: Neveljünk, de hogyan?

“A könyvem nem a babák szüleinek íródott, hanem elsősorban a gyermekek-kamaszok szüleihez szól. De ahhoz, hogy ezt óvodás-iskoláskorban jól lehessen művelni, a nevelési filozófiát babakorban kell kialakítani és gyakorolni. A sikertelen nevelési elvekből nem lehet kilépni, mint egy rossz cipőből, a már kialakult családi játszmák olyanok, mint a Maelström.”

ELŐADÓ: Vandra Attila
HELYSZÍN: Bod Péter Megyei könyvtár
DÁTUM: 2011. május 4. 13:30


Mit jelent szülőnek lenni?

Család és hivatás

kerekasztal beszélgetés arról, hogyan lehet a családot – nagycsaládot összegyeztetni a hivatással?

Aki kérdez: Demény Márta, gyógypedagógus, háromgyermekes anyuka

Akiket kérdeznek: Bakó Erika, gyógypedagógus, pszichológus, háromgyermekes anyuka

Varga Ágnes, asszisztens, anyuka

Bakó Zoltán, főállású apa, mellékállásban vállalkozó

ELŐADÓ: Bakó, Erika, Varga Ágnes, Bakó Zoltán
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 4. 16:00A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak és Sepsiszentgyörgy municípium polgármesteri hivatalánakKönyvkelengye című, 2010 áprilisában indult közös programjában a sepsiszentgyörgyi újszülött kisbabák könyvcsomagot kapnak ajándékba. Ez gyermekkönyveket, olvasással kapcsolatos tájékoztatót és a baba nevére kiállított könyvtári belépőt tartalmaz.

A program fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen remek szórakozás az egész család számára a jó és igényes gyermekkönyvek lapozgatása, olvasása, miközben a gyermek észrevétlenül fejlődik olvasóvá, könyvszerető emberré.

Időszakosan, szakemberek (gyermekorvosok, pszichológusok) bevonásával, a programhoz kapcsolódó találkozókat, beszélgetéseket szervez a könyvtár.

ELŐADÓ: Szonda Szabolcs, könyvtárigazgató, Antal Árpád András, polgármester
HELYSZÍN: Bod Péter Megyei könyvtár
DÁTUM: 2011. május 4. 17:00

Méltósággal szülni és megszületni

A gyermek születése az egyik legfontosabb esemény a nők életében. A felejthetetlen emlék fontos építőköve a kedvező szülési élmény. A megfelelő felkészítés és a kellő ismeretek elsajátítása esetén a nők a szülést csodálatos ajándékként élik meg.

Hogyan tehető mama és bababaráttá a szülés, hogyan gondoskodhatunk bababarátként megszületett gyerekünkről? Erről kaphatunk felvilágosítást a Méltósággal szülni és megszületni c. kerekasztal beszélgetésen.

Moderátor: Farkas Bíborka, gyógypedagógus

ELŐADÓ: Dr. Nagy Rozsnyai István, szülész-nőgyógyász szakorvos, Dr. Nagy Rozsnyai Annamária, gyerekorvos, Kézdivásárhely
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 4. 18:00


Baba-mama torna/Várandós torna

A mozgás minden életszakaszban alapvetően fontos, ígyhát a várandósság ideje alatt is, mind a mama, mind a baba egészsége szempontjából. A terhestorna fontos részét képezi a szülésre való felkészülésnek.A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a terhes nők akik tornásznak, sokkal könnyebben, zavarmentesebben viselik terhességüket, szülés után sokkal hamarabb regenerálódnak.
A terhesség alatt a női szervezetben testi és lelki változások mennek végbe. A méh előretolódik és megnagyobbodik, az izomzat megnyúlik és gyengül, a gerinc fiziológiás görbületei fokozódnak, az ízületek fellazulnak, a testséma megváltozik, a súlypont áthelyeződik, …. – mind mind olyan változás, amire érdemes odafigyelni és időben felkészülni.

Bemutatóval egybekötött előadás Tóth Annamária, gyógytornász tolmácsolásában

ELŐADÓ: Tóth Annamária, gyógytornász
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 5. 10:00


Beto hinta

Már a régmúlt időkben is tudták az anyukák és nagymamák, hogy a csecsemőt ringatással, hintáztatással lehet leghamarabb és leghatékonyabban megnyugtatni. A gyermekek ösztönösen igénylik a hintamozgást már újszülött kortól egészen nagy iskoláskorig. Sajnos sok szülő nem tudja, hogy ezáltal gyermeke nemcsak az egyensúlyozást tanulja meg, hanem az agy és az idegrendszer fejlődését is nagymértékben befolyásolja. A Bölcső-hinta egy olyan alternatíva, amit a babák már újszülött kortól egészen 3 éves korig használni tudnak és ez által a hintázás pozitív hatásaiban folyamatosan részesülhetnek.

Babahintázással egybekötött beszélgetés a hintázás jótékony hatásairól.

ELŐADÓ: Szentes Gyöngyike, Csíkszereda
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 5. 10:00


Várandóság, szülés és szoptatás homeopátiás segédlettel

Előadás arról, hogy lehet másképpen is. Az esetismertetések után a doktornő válaszol a kérdésekre.

ELŐADÓ: Dr. Monica Andrei, munkaorvos rezidens, homeopata,
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 5. 18:00


Babakuckó

Mit? Miért? Hogyan?

Bemutatóval egybekötött útravaló a kisbabák (0-3) családban történő zenei neveléséhez.

Az előadás anyukák és gyerekük részvételével történik.

Foglalkozásvezető: Gal Márta

www.babakucko.blogspot.com

ELŐADÓ: Gal Márta
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 6. 10:00


Hivatás a falakon túl

Tettre készen az otthonülő kismamák:

összeülunk, hogy megbeszéljük, ki, hogyan kezdte, miért érezte fontosnak, miről szólnak a foglalkozásai, kiknek szólnak, milyen nehézségekbe ütközik, milyen tapasztalatai vannak…… terítéken a kisgyermekes foglalkoztatók városunkból.

Akik részt vesznek: Szabó Enikő, Zsebibaba, Péter Orsolya, Kismamaklub, Márton Enikő, Kincseskert, Gal Márta, Babakuckó, Nemes Dana, Dodó ovi, Kernászt Adél, Zsibongó játszóház, Váncsa Enikő, virtuális kismamaklub, Árvay Fruzsina, Gal Réka, Fer baba-mama-papa klub.

ELŐADÓ: -
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 6. 11:00A FORDULÓPONT nem gyerek-folyóirat, mégis majdnem minden gyerekkönyvtárban megtalálható.

A FORDULÓPONT főszerkesztője Szávai Ilona, aki három kislányunokája miatt is fontosnak tartja, hogy minél gyakrabban legyen szó – felnőttek között – a gyerekről, hiszen szülői, nagyszülői minőségünkben egyformán helyt kell állnunk, mesterségünktől függetlenül.


Ezért tizenhárom évvel ezelőtt a PONT Kiadó létrehozta a FORDULÓPONT folyóiratot, amely segít a felnőtteknek eligazodni a gyermekek szellemi, érzelmi világában.

Alapvető igazság, hogy a kisgyerek nem vásárol könyvet, nem megy egyedül könyvtárba, nem egyedül tanul meg olvasni és szereti meg a könyveket. Mindebben a szülők, pedagógusok, könyvtárosok, különféle szakemberek segítik őt.

A szülőket is segíteni kell abban, hogy a kisgyermek személyiségének kialakulásában oly meghatározó elemeknek, mint a mese, később a könyv, az olvasás, kellő figyelmet tanúsítson.

A folyóiratot kiadó PONT Kiadó (www.pontkiado.hu) gyermekekről – gyermekekért – gyermekeknek programjában sok könyv jelenik meg a gyermek világáról.

További információ: www.fordulopont.hu

ELŐADÓ: Szávai Ilona, főszerkesztő, Magyarország
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 6. 13:00


Szülési terv

Érdekes elgondolkodni azon, hogy az emberek nagy része ma már mennyire megtervezi pl. az esküvőjét a legapróbb részletekig.

Ugyanilyen részletesen kellene megtervezni a szülésünket is, végiggondolni mindent, mit szeretnénk elérni és mit szeretnénk elkerülni a vajúdás és a szülés idején, ill. amikor a baba már megszületett. A szülési terv azoknak nagyon jó, akik nem akarják teljesen rábízni magukat a kórházi rutinra, hanem maguk akarnak dönteni és felelősséget vállalni a saját szülésüket illetően.

A szülési terv elkészítésekor a B” tervet is végig kell gondolni, és felkészülni a különböző helyzetekre.

Mi mindent érdemes végiggondolni szülés előtt. Szabadon variálható-e a Te igényeid szerint?

Moderátor: Árvay Fruzsina, pszichológus

ELŐADÓ: Dr. Bálinth István, szülész-nőgyógyász főorvos, onkoginekológus, Lukács Éva, gyerekgyógyász asszisztens, Varga Ágnes általános asszisztens (Semper Sanitas magánkórház)
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 6. 17:00


Gipszlenyomat készítés és -kiállítás várandós hasról

ELŐADÓ: Baász Orsolya, képzőművész
HELYSZÍN: Fontis Egyesület, Városi uszoda, második emelet
DÁTUM: 2011. május 7. 10:00Babaruha, babadolgok – adás-vevés

Könyvárusítás – Corvina könyvesbolt

Fer baba-mama-papa klub ajánlata

ELŐADÓ: -
HELYSZÍN: Fontis Egyesület, Városi uszoda, második emelet
DÁTUM: 2011. május 7. 10:00


Nyiltan a szoptatásról

Szoptatási tanácsadó, gyerekorvos és neonatológus osztja meg velünk a szoptatás csinját-binját, eloszlatjuk a szoptatási tévhiteket, megmutatjuk a helyes mellretevést és a szoptatási helyzeteket, beszélünk a tejtermelődésről, a szoptatási nehézségekről, a fejésről, hozzátáplálásról, mellgyulladásról, és sok másról.

Kerekasztal-beszélgetés a szoptatás fontosságáról, szépségéről.

Moderátor: Gal Réka

ELŐADÓ: Bruncsák Anna, LLL szoptatási tanácsadó, Dr. Şereş Lucia, családorvos, Dr. Szente Lilla, neonatológus rezidens
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 7. 11:00Díjátadás

Fellép a pszichológusok Pitypang kórusa

Az együtténeklés és a közösségépítés vágyából született a Pitypang kórus. Kezdetben a segítőszakmában dolgozó szakemberek (zömében nők) voltak a tagjai, de az egyensúly helyreállítása érdekében, nyitott más foglalkozásúak irányába is, így teljesedett ki vegyeskórussá a férjek bevonásával. Jelenleg tagjai a kórusnak a Sepsiszentgyörgy-i Speciális Iskola és az Oltszem-i Speciális Iskola tanárai és családtagjaik. Az első nyilvános fellépés tavaly március 10- én volt, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. Felkérésekre énekelt a Berecki iskolában májusban, a Kolozsvári Báthory Líceumban novemberben, az Oltszemi Speciális Iskolában tavaly márciusban, Illyefaván a templomban adventben, és október 2 án szerepelt a Krisztus Király Templomban megrendezett Ökumenikus Kórustalálkozón, az Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Dal és prózamondó versenyén március 19 -én.

A kórus életének szerves részei nem csak a próbák és fellépések, hanem a hétvégeken megszervezett közös próbák is Kommandón, Bikkfalván, Sugásfürdőn, ahol a kórustagok családjaikkal együtt vesznek részt!!!!
Repertóriuma népdalokból, népdalfeldolgozásokból és klasszikus kórusművekből áll.

Karvezető: Sebestyén Lajos

Támogató: Help Gyógypedagógiai Egyesület és elnöke Sebestyén Piroska

ELŐADÓ: Árvay Fruzsina és Gal Réka, főszervezők, Pitypang kórus
HELYSZÍN: Fer Alapítvány székhelye, városi uszoda, első emelet
DÁTUM: 2011. május 8. 10:00

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése